Vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa tämän talousarviokokouksen parantavan kuntalaisten hyvinvointia. Haluamme, että valtuusto on kaukaa viisas, ja Vaasa hyvä paikka elää. Vaadimme lisää resurssointia ennaltaehkäiseviin toimintoihin.
Valtuuston enemmistölle merkkaa näemmä rahat enemmän, kuin ihmisten hyvinvointi. Tuijotetaan pelkkiä euron kuvia vuodeksi eteenpäin. Ei kuunnella asiantuntijoiden arvioita päätösten vaikutuksista ihmisiin taikka toimintaan.
Vasemmisto ymmärtää kyllä kaupungin paineet kattaa alijäämää. Siksi olemmekin muutamassa kohdassa esittämässä lisäyksiä vasta tuleville taloussuunnitelmavuosille. Lisäyksiä, joita on pakko tehdä, jotta tulevaisuudessa kustannukset pysyvät aisoissa. Emme ole silti valmiita alijäämää tuijottaessa aiheuttamaan kaupunkilaisille taikka työntekijöille lisää pahoinvointia.
Esimerkiksi Aikuisten sosiaalityö jää vielä ensi vuonna monien lautakunnassa esitettyjen lisäresurssien ulkopuolelle, vaikka tarve onkin huutava. Pahana makuna esityksestä suuhun jäi myös – viime vuonna paljon puhuttanut – skeitti-puiston siirtyminen vuodella eteenpäin. Näihin on palattava tulevana vuonna uudestaan ja tehtävä tarvittavat lisäykset.
Edellisten vuosien leikkauksien takia on pitänyt huonontaa monen eri sektorin toimia. Nyt onkin ehdottoman tärkeää, että ensi vuoden aikana teemme suunnitelmallisesti pidemmän ajan ratkaisuja, tutkitun tiedon perusteella. Tietoahan on, mutta halutaanko sitä käyttää, siitä on kysymys.
Vuonna 2017 on tehty Vaasan kaupungin Lasten ja nuorten hyvinvointiselvitys. Selvityksen mukaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisen resurssit koetaan riittämättömiksi kaikissa sen osa-alueiden toiminnoissa. Resurssien tulisi olla lakisääteisellä tasolla ja työn painopiste ennaltaehkäisevässä työssä. Vaasassa ennaltaehkäisevän työn sijasta, painopiste on kuitenkin ollut korjaavassa työssä.
Ennaltaehkäisevä työ varhaiskasvatuksessa edellyttää moniammatillista työtä silloin, kun lapsi tarvitsee enemmän tukea. Varhaiskasvattajien lähin yhteistyökumppani on erityislastentarhanopettaja, joka kartoittaa tuen tarpeet lapsiryhmissä. Nyt tehtyjen selvitysten mukaan, erityislastentarhanopettajien määrä tukea tarvitseviin lapsiin nähden, on liian pieni. Akuutti tarve on ollut jo vuosia ja se, että tarpeeseen ja ennaltaehkäisevään työhön ei ole vastattu, näkyy nyt käytännössä lasten pahoinvointina, käytöshäiriöinä, sekä työntekijöiden uupumisena. Siksi kannatamme 4:n erityislastentarhanopettajan vakanssin perustamista vuonna 2019.
Kaupungin strategisiin tavoitteisiin kuuluu joukkoliikenteen kehittäminen sekä hiilineutraali Vaasa 2035. Muun muassa näitä tavoitteita peilaten on käsittämätöntä, että asiantuntija lautakunnan yksimielinen esitys julkisen liikenteen lisämäärärahasta on leikattu kaupunginjohtajan esityksestä pois. Lisää merkillisyyttä asiaan tuo se, että vielä muutama päivä sitten kysyttäessä, lisämäärärahojen kerrottiin olevan tulossa budjettiin. Koska näin ei kuitenkaan ole, kannatamme 125 000€ lisäresurssia kattamaan tarvittavat vuorot ja linjat.
Vasemmisto katsoo lisäksi työllistämisessä tärkeäksi etupainottaa budjettia ja painottaa työllistämismäärärahoihin, jotta työmarkkinatuen kuntaosuus pienenisi. Tämä etupainotteinen budjetointi on myös kaupungin palkkaaman konsultin suositus. Kannatamme lisämäärärahaa työllistämiseen.
Vaasa tarvitsee toimenpiteitä tukemaan varhaisen vaiheen palveluja Vaasan kaupungin heikoimmassa asemassa oleville asukkaille. Tämä pitäisi tehdä nyt, mutta kompromissina esitämme, että kaupunki luopuu terveyskeskusmaksujen perinnästä sekä palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden koskettamaan jokaista lasta vanhempien tilanteesta riippumatta Tulevina taloussuunnitelmavuosina 2020 ja -21.
Lautakunnat eivät huvikseen esitä tarpeita toimintansa parantamiseen. Osa lisäesityksistä tulee epätoivoisena avunhuutona heikentyneessä tilanteessa. Kyllä niihin pitää tosissaan vastata. Ennen edellisten vuosien leikkauksia, ei päätöksistä tehty vaikutusten arviointia. Nyt se näkyy jo.
On valtuuston tehtävä tukea kaupungin työntekijöitä työssään, tarjota asukkailleen laadukasta ja helposti saavutettavaa palvelua. Me toteutamme tässä salissa strategian mukaista ’hyvinvointia vauvasta vanhukseen’. Meidän päätökset vaikuttavat ihmisten arkeen, niin hyvässä kuin pahassa.
– Tehdään tänään niitä hyviä päätöksiä.